Főoldal A szoláriumozás D-vitamin teszt Az UV-fény Szolárium szabályozás Stúdió támogatás Fórum Feliratkozás hírlevélre
 
 
 
d-vitamin
 

Nincs a köztudatban, hogy manapság világméretű problémává vált a D-vitamin hiány, mivel a modern társadalmakban élő emberek életstílusa megváltozott. Reggel autóval megyünk dolgozni, a munkahelyünk belső térben van, és este szintén autóval megyünk haza, kevesebbet tartózkodunk a napon, bőrünket UV-szűrős napfényvédővel kenjük. Több rákkutató arra hívja fel a figyelmünket, hogy ez nem jó az egészségünknek.

"Becslések szerint, mintegy 1 milliárd ember szenved világszerte D-vitamin hiányban vagy elégtelenségben. Néhány tanulmány szerint az Egyesült Államok és Európa idős korú lakosságának 40-100 % esetében áll fenn D-vitamin hiány. Több, mint 50%-a a menopauza utáni nőknek szed gyógyszert csontritkulásra a 25-dyhidroxyvitamin D alacsony szintje miatt."

"Gyerekek és a fiatal felnőttek esetében is magas a rizikója a D-vitamin hiány kialakulásának. Például egy bostoni tanulmány szerint, a spanyol és fekete tinédzserek 52%-a, egy Maine-i tanulmány szerint a fehér bőrű kiskamasz lányok 48 %-ka esetében mértek alacsony (20 ng/ml-nél alacsonyabb) 25-hydroxyvitamin D szintet.Egy másik tanulmányban, tél végén, a 15-49 éves amerikai, fekete bőrű lányok és nők 42 %-nak volt 20 ng/ml alatti 25-dyhidroxyvitamin D szintje, az egészséges diákok 25 %, valamint a Bostoni kórház orvosai és medikusai 35%-a esetében is D-vitamin hiány volt megállapítható, annak ellenére, hogy minden nap ittak egy pohár tejet és szedtek naponta multivitamint, fogyasztottak lazacot, legalább egyszer egy héten. Európában, ahol csak nagyon kevés étel van ellátva plusz D-vitaminnal, a gyerekek és a felnőttek esetében is különösen nagy a rizikó.

Az egyenlítőhöz közel lakó emberek - akiket napfényvédő nélkül ér a nap fénye - D-vitamin szintje nagyon magas, 30 ng/ml feletti. Azonban még a legnaposabb területeken is általános a D-vitamin hiány, mivel a bőr védve van a naptól (öltözködési szokások). Tanulmányok szerint, Szaud-Arábiában, Az Egyesült Arab Emirátusban, Ausztráliában, Törökországban, Indiában és Libanonban a gyerekek és a felnőttek 30-50 %-ka esetében volt a 25-dyhidroxyvitamin D szintje 20 ng/ml alatt. A terhes és szoptató édesanyák, akik védeni akarták magukat a D-vitamin hiány ellen, azóta saját felelősségre szedik a terhességi multivitamint, mely 400 IU D-vitamint tartalmaz (a nők 70 % szed terhességi vitaminokat, 90 % eszik halat, 93 % iszik rendszeresen naponta 2,3 pohár tejet és az újszülöttek 80 % volt mégis D-vitamin hiányos <20 ng/ml)."

Forrás: Dr. Michael Hollick kutatása / D-vitamin hiány / The New England Journal of Medicine

A teljes cikk fordítása HAMAROSAN ITT

 
 
 

"Becslések szerint, mintegy 1 milliárd ember szenved világszerte D-vitamin hiányban vagy elégtelenségben." - Dr Michael Hollick cikke a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapból.

A D-vitamin szerepe a krónikus szívelégtelenség kialakulásában - Dr. Szabó Boglárka, Dr. Merkely Béla és Dr. Takács István tudományos munkája (SOTE, Kardiológiai Központ, 1. számú Belgyógyászati Klinika, Budapest)

Video összefoglaló az ICP konferenciáról ITT! - Az ICP konferenciát 2009-ben tartották Düsseldorfban, ahol több száz kutató, bőrgyógyász, biofizikus és rákkutató vitatta meg az UV-fény emberi szervezetre gyakorolt hatásait, köztük a szolárium hatásait is. Magyar nyelven feliratozva.

Budapesten az egész évi hatékony ultraibolya-B sugárzás több mint 95%-a a márciustól októberig terjedő időszakban mérhető, tehát a november–februári időszak feltehetően akkor sem nyújtana elég mennyiségű ultraibolya sugárzást, ha ennek érvényesülését egyébként nem akadályozná az ebben az időszakban jellemző és elkerülhetetlen zárt ruházkodás és kevesebb szabadban tartózkodás. - Sugárbiológiai Intézet kutatómunkája

"Felére csökkenti a cukorbetegség kockázatát a sok D-vitamin; brit vizsgálatok szerint a szívbetegségek veszélye is harmadával csökkent" - D-vitamin hírek a Semmelweis Orvosi Egyetem honlapjáról.

Napozással emelkedik a férfiak tesztoszteron szintje - hírek a SOTE honlapjáról. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus előadója így nyilatkozott: “tudjuk azt, hogy az alacsony tesztoszteron-szintű férfiak libidóját és általános közérzetét javíthatjuk hormonpótló kezeléssel. Ez azonban csak bizonyos, körülhatárolt esetekben alkalmazható, csökkent hormontermelés esetén. Nem tisztázott, hogy az egészséges férfiak mennyire érzik jelentősnek a változást az év folyamán, de arra inteném a férfiakat, hogy óvatosan bánjanak a szolárium-használattal a téli hónapokban, mivel kockázatos az, ha túlzásba viszik."

 
 
Rólunk
Weboldal térkép
Témakörök A-Z
Észrevétele, ötlete van?
Felhasználói feltételek