Főoldal A szoláriumozás D-vitamin Az UV-fény Szolárium szabályozás   Rólunk
 
 

Véráldozatot hoztunk! (D-vitamin teszt)

Milyen hatása van a szoláriumozásnak a szervezetünkre? Most kiderül az igazság! Saját magunk váltunk kísérleti nyúlakká. Összefogtunk mi kollégák és ellátogattunk a Sote I. számú Belgyógyászati Klinikájának Pentacorelab laboratóriumába egy D-vitamin tesztre. Az egyikünk nem szoláriumozott és nem is napozott évek óta (hipóreklám), a másikunk hetente egyszer, rendszeresen szoláriumozik (gyönyörű csokibarna). A kísérlet kezdetétől kizárólag az új euronorm 0.3 W/m2 szabályzásnak megfelelő szoláriumokat használjuk, lejegyezzük a szoláriumozások gyakoriságát, időtartalmát, hatását a bőrünkre, a közérzetünkre, ezalatt többször ellenőríztetjük a D-vitamin szintünket.

Miért tesszük mindezt? Szeretnénk bemutatni, hogy az UV-fény hatására milyen változásokat tapasztalunk a "saját bőrünkön" és hogyan alakul az egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen D-vitamin (másnéven D-hormon vagy Sunshine vitamin) szint a szervezetünkben.

Itt és most, közzé tesszük az eredményeket.

 
 
 
d vitamin teszt
 

Napozási/szoláriumozási szokásaim: hetente egyszer 15 percet szoláriumozok és olyan gépet választottam általában, ami nem éget, inkább szépen barnít. 2009 nyarán víz mellett nyaraltam egy hetet, sokat tartózkodtam a napon, mindig használok UV-szűrős naptejet. Nem pirult meg egy kicsit se a bőröm, mivel előtte már szereztem alapszínt a szoláriumban. Mindig használok kozmetikumot a szoláriumozáshoz, mert azt tapasztaltam, hogy így gyorsabban barnul a bőröm és az általános kondíciója is sokkal jobb lesz. Amikor nem használtam, akkor gyakran kiszáradt a börfelület és hamarabb lekopott az elért barnaság. Nyáron rendszeresen használok nappali, UV-szűrös arckrémet illetve a szoláriumban is félidőben lekapcsolom az arcbarnítót. Nem szeretem, ha az arcom nagyon barna és szeretném az arcbőröm fiatalságát a lehető legtovább megőrízni.

Táplálkozási szokásaim: minden nap fogyasztok tejet, havonta egyszer, kétszer halat és törekszem a kiegyensúlyozott, a lehetőségekhez képest egészséges táplálkozásra.

Bőrtípusom: Kifejezetten fehér a bőröm, a szemem és a hajam sötét barna. A napra érzékeny a bőröm, ha nem figyelnék oda arra, hogy fokozatosan barnuljak le, könnyen megégnék.

Anyajegyeim: számos, a bőr felszínébe belesimuló anyajegyem van és van 2 db. a bőröm felszínéből kiemelkedő anyajegyem is, amelyekre odafigyelek, letakarom vagy fényvédővel bekenem, ha napozok vagy szoláriumozok.

Családi betegségek: a nagymamámnak csontritkulása volt, combnyaktörés szövődményeibe hunyt el egy éve. Több cukorbeteg van és volt a családban.

Napozási/szoláriumozási szokásaim: az elmúlt években nem napoztam és kb. másfél éve nem is szoláriumoztam. 2009 szeptemberében 1 hetet voltam a Balatonon, végig a napon tartózkodtam, bár direkt nem napoztam. Tartózkodtam a tűző naptól, ennek ellenére sajnos a vállam és a melkasom is megégett.

Táplálkozási szokásaim: minden nap fogyasztok tejet (0,5 - 1 liter / nap), tejterméket. Olajos halat, lazacot is szoktam enni, bár nem naponta, de havonta többször (4-5 alkalom). Tojásrántotát és főtt tojást is szoktam enni, bár nem minden nap. Igyekszem egészségesen táplálkozni. Sok gyümölcsöt, zöldséget eszek.

Bőrtípusom: kifejezetten fehér bőrű, zöldes-barna szemű, gesztenyebarna hajú vagyok, a napon először megpirulok, ha nem figyelek oda, de a bőröm képes nagyon szépen labarnulni.

Anyajegyeim: számos, a bőr felszínébe belesimuló anyajegyem van és megfigyeltem, hogy bár nem vagyok egy nagy napozó vagy szoláriumozó sem, a bőrömön az évek előrehaladtával egyre több szeplő lesz, főként a kézfejemen. Van 2 db, nagyon pici, a bőrböl enyhén kiemelkedő anyajegyem is, de azokat a szoláriumban mindig letakarom.

Családi betegségek: az anyukám nővéreinek súlyos csontritkulása van, az egyikük 2 hónapja elesett, eltört a combcsontja, a csípőcsontja, azóta ágyhoz kötött. Jelenleg műtétre várakozik. Az anyukámnak (66) is volt csontritkulás vizsgálata, de szerencsére az ő csontjai makkegészségesek. Véleményünk szerint ezt annak köszönheti, hogy kb. 30 éve hobbikertész, és már április végén csokibarna. Sokszor annyira lebarnul az egész nyár alatt, hogy még december elejére sem veszti el a barnaságát.

 
 
 
D-vitamin teszt   D-vitamin teszt
 
 

"Becslések szerint, mintegy 1 milliárd ember szenved világszerte D-vitamin hiányban vagy elégtelenségben." - Dr Michael Hollick cikke a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapból.

A D-vitamin szerepe a krónikus szívelégtelenség kialakulásában - Dr. Szabó Boglárka, Dr. Merkely Béla és Dr. Takács István tudományos munkája (SOTE, Kardiológiai Központ, 1. számú Belgyógyászati Klinika, Budapest)

Video összefoglaló az ICP konferenciáról ITT! - Az ICP konferenciát 2009-ben tartották Düsseldorfban, ahol több száz kutató, bőrgyógyász, biofizikus és rákkutató vitatta meg az UV-fény emberi szervezetre gyakorolt hatásait, köztük a szolárium hatásait is. Magyar nyelven feliratozva.

Budapesten az egész évi hatékony ultraibolya-B sugárzás több mint 95%-a a márciustól októberig terjedő időszakban mérhető, tehát a november–februári időszak feltehetően akkor sem nyújtana elég mennyiségű ultraibolya sugárzást, ha ennek érvényesülését egyébként nem akadályozná az ebben az időszakban jellemző és elkerülhetetlen zárt ruházkodás és kevesebb szabadban tartózkodás. - Sugárbiológiai Intézet kutatómunkája.

 
 
Rólunk
Weboldal térkép
Témakörök A-Z
Észrevétele, ötlete van?
Felhasználói feltételek