Főoldal A szoláriumozás D-vitamin Az UV-fény Szolárium szabályozás   Rólunk
 
A SZOLÁRIUM SZABÁLYZÁS CÉLJA
 

"A SZOLÁRIUMBAN AZ EXPOZÍCIÓS IDŐ NE LEGYEN KEVESEBB 10 PERCNÉL, AZAZ 10 PERC KEZELÉS A NAPÁGYBAN NE OKOZZON LEÉGÉST."

Fogyasztói Termékekkel Foglalkozó Tudományos Bizottság

 
 
szolárium szabályzás
 
A SZOLÁRIUM SZABÁLYZÁS - EU 0,3 W/m2
Az Európai Unió új szabályozást vezetett be a szoláriumok üzemeltetésével kapcsolatban, aminek a betartását Magyarországon a MKEH Piacfelügyeleti Hatóság ellenőrzi. A szabályozás célja, , hogy csökkenjen a szoláriumozás alatt a bőr UV-terhelése, ezáltal csökkenjen a leégés kockázata. A rendelet szerint a szolárium gépek UV-fény kibocsátását maximalizálták. A szolárium készülékek UV-teljesítménye maximum 0.3 W/m2 lehet, ami megfelel nyáron, az egyenlítőnél, délben mért sugárzás teljesítményének.
 
MIÉRT SZABÁLYOZZÁK A SZOLÁRIUMOKAT?

Az elmúlt években a szoláriumokban alkalmazott csövek egyre erősebbek lettek, az UV-B százalékos részaránya és a szolárium gépek teljesítménye is egyre nőtt. Az volt a tendencia, hogy a vendégek egyre rövidebb időt tudtak szoláriumozni. A piaci verseny és a vendégek azon igénye, hogy rövidebb idő alatt olcsóbban tudjanak barnulni, szintén ezt a tendenciát erősítette.

Az EU-ban szükségesnek tartották, hogy egységesítsék és maximalizálják a szoláriumok teljesítményét, főleg azért, mert egyre erősödtek azok a vélemények, melyek azt állították, hogy az UV-fény és a bőrrákos megbetegedések világszerte történő növekedése között összefüggés van. A szabályzás körüli heves vita eredményeképpen született meg a 0.3 W/m2 maximális UV-teljesítmény meghatározása, amit a szoláriumot és az UV-fényt ellenzők magas értéknek tartanak, az UV-fény pozítiv hatását kiemelők pedig kevésnek.

Annak ellenére, hogy Európa lakossága a bőrtípus szempontjából nagyon összetett - megtalálható az EU-ban az északi országokban élő, az UV-fényre nagyon érzékenyen reagáló típus illetve a déli országokban élő, kreol bőrű, az UV-fényre nem érzékeny bőrtípus is - ezt a szabályzást az Európai Unió területén minden országban egyformán kell alkalmazni.

 
MI VÁLTOZIK A SZABÁLYZÁSSAL?

A vendégek számára megváltoznak a szoláriumok, hiszen az EU 0,3 W/m2 maximális teljesítménnyel az Európában előforduló bőrtípusok könnyebben fognak tudni lebarnulni, azáltal, hogy csökken a leégés kockázata a szoláriumban. Ez a változás pedig egyre szélesedő körben fogja a szoláriumozást népszerűsíteni, azáltal, hogy a szoláriumozók a bőrtípusuknak megfelelő mértékben barnulni fognak és nem leégni. Természetesen ezen szoláriumok használatakor is le lehetne égni, abban az esetben, ha tulzó mértékű szoláriumozási időt választanánk és nem tartanánk be a fokozatosság elvét.

A szolárium üzemeltetők számára a változás a gyakorlati életben az, hogy ki kell cserélniük a szoláriumokban használt csöveket az új euronorm szoláriumcsövekre, valamint a mindennapi gyakorlatban nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a vendégek tájékoztatására, úgy mint tájékoztatás a szolárium használatáról, a szoláriumozási alkalmak számának ajánlott éves maximumáról, a szoláriumgépek ellátása a szükséges MAGYARNYELVŰ figyelmeztető feliratokkal, a szolárium veszélyeire való felhívás, valamint tájékoztatás arról, hogy ki nem használhatja a szoláriumokat.

 
MI A TEENDŐ, HOGY MEGFELELJÜNK A SZABÁLYZÁSNAK?

A szolárium készülékeket a szabályzásnak megfelelővé kell tenni: egy-két régi fajta szoláriumot kivéve, minden szolárium a szabályzásnak megfelelővé tehető egy egyszerű csőcserével. Vannak olyan szolárium készülékek, melyek esetében az arcbarnító teljesítményén is változtatni kell, hogy megfeleljenek az új szabályzásnak.

A szabályzás azt is előírja, hogy a következő bekezdésben lévő figyelmeztető feliratot kell a szolárium készüléken vagy a kabin falán a elhelyezni.
Figyelmeztetés: AZ UV sugárzás veszélyt jelenthet a szemekre és a bőrre, mint pl. a bőr korai öregedése, esetleges bőrrák okozása. Figyelmesen olvassa el a tájékoztatót illetve konzultáljon a kiszolgáló személyzettel. Viseljen védőszemüveget. Bizonyos gyógyszerek és kozmetikumok fokozhatják a bőr fényérzékenységét. (A legtöbb szolárium készüléken megtalálható ez a felirat, a gyártó által a készülékre helyezve, de általában nem magyarul.)

A vendégeket tájékoztatni kell arról, hogy kik nem használhatják a szoláriumot.
A törvény szerint nem használhatják a szoláriumot: 18 éven aluli személyek, bőrfoltosodásra hajlamos személyek, természetes vörös hajúak, akiknek abnormálisan elszineződött foltok vannak a bőrén, sok anyajeggyel rendelkező személyek, asszimetrikus, szabálytalan alakú, 5mm-nél nagyobb átmérőjű, eltérő pigmentációjú és szabálytalan körvonalú anyajeggyel rendelkező személyek, barnulni egyáltalán nem képes vagy a napozáskor nagyon könnyen leégő személyek, azok, akik gyermekkorban gyakori, komoly leégést szenvedtek, azok, akik jelenleg vagy a múltban bőrrákban vagy a bőrrákot megelőző állapotban szenvedtek, fényérzékenység miatt orvosi kezelés alatt álló személyek, fényérzékenységet kiváltó gyógyszert szedő személyek.

Informálni kell a vendéget arról, hogy a nem várt mellékhatások, pl. viszketés az első szoláriumozástól számított 48 órán belüli jelentkezése esetén orvosi tanácsot kell kérni a további használatról.

Az egyes kezelések ideje nem haladhatja meg az adott személy minimális erythema dózisát (MED), ami látható bőrpírt eredményez.

Amennyiben bármely kezelést követő 16 - 24 órán belűl bőrpír (erythema) jelentkezik, a további kezeléseket el kell halasztani. Egy hét elteltével a kezeléseket újra lehe kezdeni a kezelési terv elejétől.

Az ajánlott kezelési időkről tájékoztatni kell a vendégeket, megjelölve az időtartamokat és a kezelések követési idejét (gyakoriságát)

Tájékoztatni kell a felhasználókat az évi alkalmak maximális számáról.

 
Az SCCP hivatalos véleménye

Az Fogyasztói Termékekkel Foglalkozó Tudományos Bizottság véleménye az ultraibolya sugárzás egészségre gyakorolt biológiai hatásairól, különös tekintettel a kozmetikai célból használt napágyakra.

Letölthető PDF formátum

 
A Piacfelügyelet hírlevele

A Piacfelügyelet 2009 végén kiadta a hírlevelét, melyben tájékoztat arról, hogy a szoláriumok UV-teljesítményét mérésekkel ellenőrízni fogja.

Letölthető PDF formátum

 
A Piacfelügyelet második hírlevele

A Piacfelügyelet 2010-ben kiadta a második hírlevelét, melyben a saját munkájának tapasztalatiról ír.

Letölthető PDF formátum

 
Prosafe hírlevele

A Prosafe sajtóközleményt adott ki a napágyak biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos ellenőrző akciójuk beszámólójaként.

Letölthető PDF formátum

 
IKIM rendelet

79/1997 (XII.31.) IKIM rendelet az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről. Ennek a rendeletnek a betartását ellenőrzi a Piacfelügyelet.

Letölthető PDF formátum

 

Dutch Health Council nem ért egyet!

A Holland minisztérium nem ért eggyet a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség véleményével! Veldhoven, 2009. december 11. (SRF) – A Holland Egészségügyi Minisztérium Tudományos Tanácsának (Dutch Health Council) állásfoglalása szerint semmi sem szól a mértékletes napozás, vagy szoláriumozás ellen. Az egészségügy és a fogyasztóvédelem tekintetében illetékes holland minisztériumokhoz intézett írásában a tudományos testület a továbbiakban azt fejtegeti, hogy semmiképpen sem lehet határozottan azt mondani, hogy a szoláriumozás növeli a bőrrák kockázatát. A Tudományos Tanács azonfelül erős fenntartásainak ad hangot a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) nemrég hozott döntésével kapcsolatban, amellyel az 1. rákkeltő kategóriába sorolta az UV sugárzást és a szoláriumokat. Az állásfoglalás szerint a tudományos eredmények nem alapozzák meg ezt a besorolást. A magas rangú testület tudósai állásfoglalásukban kifejtik az emberi test megfelelő D-vitamin ellátottságának pozitív hatásait, melynek több, mint 90 százaléka UV sugárzás által a bőrben képződik. „Nagyon pozitív jel, hogy olyan tekintélyes intézmény, mint a Dutch Health Council a napozás hatásainak értékelésénél kizárólag objektívan bizonyítható szempontokat vesz figyelembe és kiegyensúlyozott következtetéseket von le azokból“ – ezekkel a szavakkal kommentálta Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF) részéről a Tudományos Tanács állásfoglalását. A Dutch Health Council Hollandia legjelentősebb egészségügyi tudományos tanácsadó testülete. Tanulmányai, állásfoglalásai és ajánlásai gyakran szolgálnak jogszabályok alapjául.

Az eredeti dokumentum ITT!