Főoldal A szoláriumozás D-vitamin Az UV-fény Szolárium szabályozás   Rólunk
 
A szoláriumozásról bővebben
Ki nem szoláriumozhat?
Bőrtípusok - Milyen az én bőröm?
Testünk fehét foltjai...
Szoláriumozási hibák...
Szoláriumozási szokásaink
Anyajegyeinkről
Mire jó a szoláriumkrém?
Hamarosan következnek az alábbiak...
Mit jelent a MEGFELELŐ SZOLÁRIUM?
 
 
Anyajegyeink és a napfény
Hegek, sebek a bőrön és a szoláriumozás
Szoláriumozhatok tetoválás után?
A májfoltok nagy kérdése
A táplálkozás és a barnulás kapcsolata
Önbarnító krém és a szoláriumozás
Gyógyszerszedés és a szolárium
Gyakori kérdések
Tévhitek a szoláriumozásról
A versenylovak is szoláriumoznak!
 
 
Anyajegyeink
napozás
 

Anyajegy vagy naevus alatt általában egy körülírt, jóindulatú  bőrelváltozást értünk,  mely többféle eredetű lehet. A bőr különböző rétegeiből is képződhetnek anyajegyek, pl a kötőszövetből, az erekből, vagy a hámból, az   úgynevezett epithelialis naevusok vagy anyajegyek,  ezek többnyire veleszületettek. Ilyen pl a hyperkeratotikus naevus vagy naevus striatus, vagy  említést érdemel a naevus sebaceus, ami a fejbőrön levő faggyúmirigyekből kiinduló anyajegy, melynek eltávolítása azért indokolt, mert a későbbi évtizedekben basalioma vagy spinalioma (bőrrák) alakulhat ki belőle. A festékes anyajegyek vagy pigment naevusok a bőrben levő melanocytákból indulnak ki, mely sejtek a melanint, a bőr  barna pigmentjét termelik. A naevusokban a naevussejtek felszaporodását figyelhetjük meg.
A melanocytákból kiinduló anyajegyek  a bőr hámrétegeiben  (epidermalis anyajegyek) vagy a hámréteg alatt (dermalis anyajegyek)  helyezkedhetnek el. A leggyakoribb epidermális naevus v. anyajegy a szeplő, (ephelis) mely télen-nyáron állandó, normális számú melanocytából áll. Nyáron a napfény hatására a melanocytákban levő festék, a melanin felszaporodik,  ezért sötétebbek. Ugyancsak az epidermális melanocyták felszaporodásából származó anyajegy a lentigo simplex, mely a naptól függetlenül, gyerekeken látható. A lentigo senilis, egy, a napnak kitett helyeken, idősek bőrén előforduló anyajegy. A dermális epithelialis anyajegyek közül kiemelhetjük a mongol foltot vagy Ota naevust, mely kékes-fekete, lapos, életlen szélű, a bőr mélyében ülő folt, fehér bőrűeken ritka, japánokon és mongolokon nagyon gyakori. Ugyancsak dermális anyajegy a halo-vagy Sutton naevus, ami gyerek és fiatal korban gyakori, az anyajegy körüli világos udvar jellemzi, ami könnyen leéghet. És említést érdemel az ugyancsak gyakori Tierfell naevus, ami az állatbőrhöz hasonló sötét, szőrös anyajegy, akár egész testtáj méretű is lehet.

Azt, hogy egy anyajegy eltávolítása szükséges-e, a bőrgyógyász szakorvos feladata eldönteni. Legfontosabb kérdés, hogy van-e kockázata, rizikója annak, hogy az anyajegy rosszindulatúvá válhat. Ha igen, akkor az adott anyajegyet egészében ki kell vágni és szövettani vizsgálatra küldeni, az eredmény meghatározza a további teendőket. Az, hogy egy anyajegy csúnya, rossz helyen van, esztétikailag nem megfelelő, csak másodlagos szempont. Természetesen ez is indokolttá teheti az anyajegy eltávolítását, főleg az arcról vagy sérülésnek gyakran kitett helyekről.

Általános szabályként elfogadhatjuk, hogy az anyajegyek rendszeres, éves szakvizsgálata, szűrése és az UV-fény, napozás mellőzése indokolt az alábbi esetekben:
-már volt a bőrén rosszindulatú anyajegy vagy  elváltozás
-sok és nagy, egyenetlen felszínű, sötét anyajegye van
-családjában, rokonságban halmozottan  fordul elő bőrrák
-egyéb súlyos, pl  immunbetegsége miatt  szed gyógyszert

Rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat javasolt annak, aki
-sokat napozik, szoláriumozik, vagy szabadban dolgozik, vitorlázik.

 
 
Van a bőrén a bőr felszínéből kiemelkedő anyajegy?
pigmetn neavus
Akinek van a bőr felszínéből kiemelkedő festékes anyajegy a bőrén, annak tanácsos azt a szoláriumban, napozáskor vagy ha a ruházat által nem eltakart helyen található (arcon, nyakon, karon, alsó lábszáron), nyáron, az utcán sétáláshoz is UV-szűrős krémmel bekenni. Sok embernek van ilyen anyajegy akár az alkarján is, ami a vezetés közben, az autó ablakán át is megéghet. Védeni kell az ilyen anyajegyeket a mechanikai sérüléstől is.
 

Mely anyajegyekre kell odafigyelnünk - ATIPUSOS anyajegyek.

atipusos anyajegyek atipusos anyajegyek