Főoldal A szoláriumozás

D-vitamin

Az UV-fény Szolárium szabályozás   Rólunk
 
A szoláriumozásról bővebben
Ki nem szoláriumozhat?
Bőrtípusok - Milyen az én bőröm?
Testünk fehét foltjai...
Szoláriumozási hibák...
Szoláriumozási szokásaink
Anyajegyeinkről
Mire jó a szoláriumkrém?
Hamarosan következnek az alábbiak...
Mit jelent a MEGFELELŐ SZOLÁRIUM?
 
 
Anyajegyeink és a napfény
Hegek, sebek a bőrön és a szoláriumozás
Szoláriumozhatok tetoválás után?
A májfoltok nagy kérdése
A táplálkozás és a barnulás kapcsolata
Önbarnító krém és a szoláriumozás
Gyógyszerszedés és a szolárium
Gyakori kérdések
Tévhitek a szoláriumozásról
A versenylovak is szoláriumoznak!

 

 
 
TESTÜNK FEHÉR FOLTJAI

Pigmenthiánynak nevezzük azt a bőrállapotot, amikor bőrfelületünk egy vagy több területen nem képes saját melanin eredetű bőrpigment termelésére és emiatt a bőr helyenként lényegesen fehérebbnek tűnik, mint a környező területek. Ezt a jelenséget orvosi néven leukodermának nevezzük, és sok, egymástól független oka lehet. Kezelése ennek megfelelően sokrétű, és csak abban az esetben lehet eredményes, ha a kiváltó okhoz nyúlunk szakértő kezekkel.

Dr. Balogh György, bőrgyógyász írása

 
szoláriumozás

Veleszületett oka is lehet a leukodermának, ezt már újszülött korban láthatjuk fehér folt formájában. Ebben az esetben nincsenek ezen a bőrterületen pigmenttermelő sejtek, melanociták. Gyógyítására nem sok lehetőség van, talán csak a melanocita-transzplantáció, de ez még nem rutinbeavatkozás. Marad tehát a kozmetikai fedés, ugyanis a fehér foltot hiába napoztatjuk, szoláriumozzuk, nem fog lebarnulni a festéktermelő sejt hiánya miatt. Viszont a napfényre vagy a szoláriumra jól kivörösödik, UV károsodás akut jeleit láthatjuk, kellő besugárzás esetén a krónikus fénykárosodás tünetei fejlődhetnek ki. Megelőzésre maximális fényvédelem, magas faktorszámú fényvédők javasoltak.

A fehér foltosság másik gyakori oka az atopiás dermatitis. Főleg gyermekeken észlehető, egyre gyakoribbá váló bőrbetegség. Az ekcémás plakkok helyén a bőr hosszú ideig nem barnul le, főleg a nagy hajlatokban észlehető. Nem maradandó, de kozmetikailag zavaró lehet. A bőrgyulladás megfelelő helyi gyógyszeres kezelésével és a tünetmentes bőr megfelelő dermokozmetikumokkal történő ápolásával megelőzhető.

A szárazabb bőrű embereken főleg a felső végtagon, a külső, feszítő oldalon nagyobb, elmosódott szélű fehér foltosság jelentkezhet, amely a nyakra vagy akár az arcra is felkúszhat. Néha enyhe gyulladásos szegély is övezheti a bőrjelenséget. Oka a bőrszárazság és a normál bőrflóra szakadozottsága miatti felületes bőrgyulladás. Orvosi neve pityriasis alba. Nem idéz elő maradandó kozmetikai rendellenességet, megfelelő bőrápolással megelőzhető.

szoláriumozás szabályai    
szoláriumozás szabályai  

Ha valakinek veleszületett pigmenthiány (fehér folt) van a bőrén és napozni vagy szoláriumozni szeretne, a foltot ragassza le vagy kenje be magas fakorszámú UV-szűrő krémmel (pl. 50-es faktor).

Aki szoláriumozik vagy napozik, annak a bőrét nagy odafigyeléssel kell ápolnia. Sose feledkezzünk meg a bőrünk hidratálásáról, használjunk vitaminokat, antioxidánsokat tartalmazó, kifejezetten a szoláriumozók számára gyártott szoláriumkozmetikumokat. Ne feledjük, a száraz bőr nem őrzi meg az elért barnaságot, sokkal hamarabb lekopik, és nehezebben is barnul.

 
szoláriumozás szabályai    

Izzadékony bőrű embereken a felületes bőrgombásodás egyik fajtája idéz elő napozás, szoláriumozás után megjelenő, apró elemű, fehér bőrfoltosságot. A fehér folt tulajdonképpen maradványtünet, mivel a gombát az UV fény elöli. A bőrgomba haldoklása közben speciális, pigment termelést gátló anyagot termel, amely bénítja hosszú időre a pigment termelő sejteket. A megoldás egyszerű: gombás bőrrel ne menjünk napozni, illetve szoláriumozni. Helyi vagy kiterjedtebb esetekben belső gyógyszeres kezeléssel szabaduljunk meg a bőrfertőzéstől, és később megelőző, fenntartó terápiát folytassunk. Ne felejtsük, hogy ez a bőrgomba a hajunkról is hullik a bőrfelületünkre, ezért fontosak a gombaölő samponos hajmosások is. Ez a pigmenthiány magától rendeződik, ha nem fertőződik vissza a bőrfelület.

A pigmenthiány legrettegettebb formája a vitiligo. Mind a mai napig a nem gyógyítható betegségek közé tartozik. A fehér területek alattomosan jelentkeznek, kicsiny folt formájában a legkülönbözőbb bőrterületeken. Szegélyüknél hamarosan az egészséges bőrnél is sötétebb zóna keletkezik, amely még jobban kiemeli a közép fehérségét. Napfényre, szoláriumra csak felég a terület, de egyenletesen nem tud lebarnulni. Oka az immunrendszer hibás működésében keresendő, tehát a bőrön látható elváltozás csak tünet. Kivizsgálását, kezelését feltétlenül szakorvosra kell bízzuk, manapság speciális UV-B lokális fényterápiával érnek el mérsékelt sikereket. Leginkább a kendőzés, a profi sminkanyagokkal történő fedés a legártalmatlanabb „gyógymód”.

A Szépség Magazin cikke alapján