Főoldal A szoláriumozás D-vitamin Az UV-fény Szolárium szabályozás   Rólunk
 
Az UV-fényről
Hamarosan következnek az alábbiak...
Az UV-fényről
Az UV-fény hatásai a szervezetünkre
A barnulás folyamata
A napozás, szoláriumozés és a D-vitamin
  Ismerje meg a D-vitamint
  A D-vitamin szerepe
  A D-vitamin hiány
  A D-vitamin Magyarországon
  A D-vitamin a nagyvilágban
  D-vitamin council
  Blokkold a napot, blokkolod a D-vitamint!
A napkrémek dillemája orvosi szemmel
Az UV-mentes barnulás
A bőrrákról
A bőrgyógyászati szűrésről
Csontritkulás vizsgálat
D-vitamin szint vizsgálat

 

 
 
A napocska előbújik a felhők mögül....
Johan Moan, norvég rákkutató meglepetten tapasztalta, hogy azok a daganatos betegek, akiknél a rák nyáron volt diagnosztizálva kisebb számban halnak meg, mint azok, akiknél télen. Ez a létfontosságú tapasztalat győzte meg arról, hogy a rákbetegek számára fontos a napfény és ez vezetett oda, hogy megkérdőjelezze a napfény ártalmaival kapcsolatos hagyományos bölcsességeket. Johan Moan tapasztalata megerősítésre talált mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniába és igazolta, hogy az állítás igaz a prosztata-, mell-, vastagbél- illetve tüdőrákra is. De a legmeglepőbb az volt, hogy azt találták, hogy ez a tény igaz a melanomában (rosszindulatú bőrdaganat) szenvedő betegekre is. Olvassa el LENT az UV-fény pozitív hatásairól szóló cikkünket, mely Oliver Gilli, a Health Research Forum alapítója cikkének fordítása. Az eredeti ANGOL nyelvű cikket ITT olvashatja!
Dr. Johan Moan rákkutató  
Dr. Johan Moan rákkutató
"Az adatok igazolják, hogy a jó D-vitamin státusz hasznos kombináció a standard terápiával együtt, a rákbetegek számára." - mondta Johan Moan. (Ki Johan Moan, nézd meg ITT!) Jó volna a rákbetegeknek azt tanácsolni, hogy ellenőrízzék a D-vitamin szintjüket és győződjenek meg róla, hogy az az optimális szint-e. Köztudott volt majdnem 100 évig, hogy a napfény jó az egészségnek, mivel a hatására D-vitamin képződik a bőrben. A napfényről és a D-vitaminról kiderült, hogy megelőzi és gyógyítja a csontbetegségeket és a tuberkolózist. Volt olyan időszak (1920 - 1930), amikor a kórházakat úgy építették, hogy a gyógyító napsugarak érhessék a betegeket. Ez a tudás évekre elfelejtődött - miután felfedezték az ózonlyukat. A bőrráktól való félelem végigsöpört a világon, olyan nemzetközi szervezetek által szponzorálva, mint a WHO.
Dr. Johan Moan rákkutató  

"A Cancer Research UK, aminek a hátamögött ott állt a kormány és a naptejeket gyártók finanszírozták, azt mondta az embereknek, hogy nyáron kenjék be magukat 15-ös faktorral 20 perccel azelőtt, hogy a napra mennének, a bőrüket takarják el a ruházatukkal és maradjanak az árnyékban délelőtt 11 és délután 3 óra között. Ez olyan volt, mintha azt mondanák nekünk, hogy védjük magunkat az atombombától. Néhány oktalan ember még olyan tanáccsal is előrukkolt, miszerint a a gyerekeknek egy speciális, az egész testet elfedő ruhát kéne viselni a standon. A Cancer Reserch UK mára már megváltoztatta a tanácsát - ugyan csekély mértékben - nem átallották bejelenteni és még tagadni is, miszerint ők sosem modtak olyat, hogy az emberek kerüljék el a napot.

Azonban ez a hibás tanács azt jelentette, hogy egy generáció nőtt fel az egészséget jelentő naptól megfosztva - és számos betegséget okozva a D-vitaminhiány következtében, ami egyre inkább általános. A bizonyítékok ma azt mondják, hogy a D-vitamin nem csupán a rákos betegek életét hosszabbítja meg, de meg is előzi a daganatok és szívbetegségek kialakulását is. A gyerekkor első éveiben lévő napfény hiány megnöveli a sclerozis multiplex és a diabetes kialakulásának esélyét a későbbiekben. Ennek a hibás tanácsnak az ára, amit az életünk és betegségeink révén megfizetünk, nem volt bekalkulálva.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség tudósai Lyonban azt feltételezték, hogy D-vitamin étrendkiegészítőt szedve 70%-kal csökkenthető az idős emberek halálozási aránya egy adott hat éves periódus alatt. De a szervezetünkben termelődő D-vitamin több, mint 90 %-ka a napfény által keletkezik. Az ételek által csak egy nagyon kis részéhez juthatunk hozzá annak a mennyiségnek, mint amire szükségünk van. A múltban azt mondtuk, hogy az alkalmi napsugárzás által elegendő D-vitaminhoz juthatunk, de ennek semmi tudományos alapja sincs. Nagy-Brittania alakosságának túlnyomó része D-vitamin hiányban szenved egész évben (!) és télen az emberek 90%-nak alacsony a D-vitamin szintje, ami fogékonnyá teszi őket olyan fertőzésekre, mint például az influenza. "

Nézze meg egy napozó és egy évek óta nem napozó, magyar, egészséges, középkorú nő D-vitamin tesztjét ITT!

D-vitamin étrenkiegészítő szedés (1000 egység) jó ötlet, kifejezetten télen, de a legegyszerűbb módja, hogy D-vitaminhoz jussunk a napozás. Észak-Európában a nap elég erős ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk Március és Szeptember között. De a meleg napos napok elég ritkák a britt szigeteken, így a legjobb, napozni, amikor tehetjük, napfényvédő nélkül, pár perctől akár egy óráig is, a napszaktól, évszaktól és a bőrtípusunktól függően, Ügyeljünk arra, hogy SOSE ÉGJÜNK LE, és ebben az esetben az esély arra, hogy bőrrákot kapunk, nagyon kicsi lesz.

 

A Sugárbiológiai Intézet kutatómunkája a magyar lakosság D-vitamin ellátottságáról

"A kapott eredmények alapján, Budapesten az egész évi hatékony ultraibolya-B sugárzás több mint 95%-a a márciustól októberig terjedő időszakban mérhető, tehát a november–februári időszak feltehetően akkor sem nyújtana elég mennyiségű ultraibolya sugárzást, ha ennek érvényesülését egyébként nem akadályozná az ebben az időszakban jellemző és elkerülhetetlen zárt ruházkodás és kevesebb szabadban tartózkodás."

A Sugárbiológiai Intézet eredménye - avagy a NAGY MAGYAR VALÓSÁG ITT!

   

Johan Moan szerint, a napfény pozitív hatásai messze felülmúlják a rizikót a bőrrák kialakulására. Úgy ítéli meg, hogy az a napfény, ami talán megduplázza a melanomák számát, 10-szer annyi ember életét menti meg más daganatos megbetegedések által történő haláltól, meghosszabítja a rákos betegek életét, csökkenti a szívbetegségek, a diabetes és más betegségek kialakulásának kockázatát. Ez nem csekélység - mindenki láthatja, hogy a napozásnak van értelme - persze FONTOS, HOGY SOSE ÉGJÜNK MEG, és az eredménye nem más lesz, mint hogy csökken az esélye, hogy rákos elváltozásban betegedjünk meg.

• Oliver Gillie is founder of Health Research Forum and author of the report Sunlight Robbery